Arhiv
Povzetek 3. mednarodne strokovne konfenerce
Povzetek 3. mednarodne strokovne konference
Na okrogli mizi z naslovom »Brez E-ja danes turizEm več ne obstaja, kaj pa je z e-ji v skrbi za zdravo zemljo in posledično za živilstvo in prehrano?«, so sodelujoči govorili o različnih vplivih e-jev in e-informacij na naravo, prehrano, turizem in posledično seveda tudi na ljudi. V plenarnem delu drugega konferenčnega dne pa smo prisluhnili nadvse zanimivemu predavanju dr. Ivana Krefta, ki je udeležencem konference zelo nazorno predstavil ajdo kot izziv za njeno uporabo v prehrani, gastronomiji in turizmu. IC Piramida pa je ob tem poskrbela, da so udeleženci konference nekaj jedi iz tatarske ajde tudi okusili. Plenarna predavanja pa je zaključil Avstralec Matthew Charlesworth, lastnik pivovarne Human Fish, ki že sedem let živi v Sloveniji. Predstavil je področje mikropivovaren, ki v Sloveniji postajajo trend. Ker BIC Ljubljana z letom 2014 v višješolski izobraževalni program Živilstvo in prehrana vključuje tudi področje mikropivovarstva, je bilo v okviru konference predstavljeno tudi to področje, vključno z možnostjo degustacije že izdelanih dveh vrst piva, ki so plod nastajanja diplomskega dela študenta živilstva in prehrane na BIC Ljubljana. Univerza v Novi Gorici je pripravila degustacijo vin, ki so jih pridelali študenti Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo. Ker pa Ljubljana v letu 2014 in v letu 2015 praznuje 2000 letnico nastanka Emone, je bila rdeča nit konference Emona. Posebno predstavitev v ta namen je pripravila dr. Bernarda Županek iz Mestnega muzeja v Ljubljani, študenti BIC Ljubljana in njihovi mentorji pa so udeležence popeljali skozi kulinarični sprehod po 2000 let Emone. V ta namen je bila predstavljena tudi Emonska pogača. Poleg tega pa je v okviru svojega diplomskega dela študentka gostinstva in turizma na BIC Ljubljana s svojo mentorico za udeležence konference v sodelovanju z Radgonskimi goricami pripravila in izvedla zanimivo vodeno delavnico z degustacijo na temo »Harmonija penin iz Radgonskih goric s siri. Vodena delavnica je bila med udeleženci, ki so se jo udeležili, odlično sprejeta.
V osrednjem delu konference obeh konferenčnih dni je bilo prijavljenih več kot 60 prispevkov iz 7-ih držav, skupno pa je pri konferenci s prispevki sodelovalo več kot 100 avtorjev in soavtorjev. Udeleženci konference so imeli v dveh dneh priložnost tako predstaviti kot spoznati aktualne trende in izzive s področja živilstva, prehrane, gostinstva, turizma, s svojimi prispevki so se predstavili tudi študenti različnih višjih in visokih šol ter fakultet, iz Slovenije in tujine. Letošnja konferenca (podprla so jo tudi podjetja Žito, Pekarne Grosuplje, P&F Jeruzalem Ormož, Dana, Vivo d.o.o, Beiersdorf, s strokovnimi revijami pa tudi Pet zvezdic) je na področju živilstva, prehrane, gostinstva in turizma ponudila kar veliko informacij o trendih in podala izzive za naprej. Naslednja konferenca bo 19. in 20. oktobra 2017.